wild hoen


wild hoen 1.0

in het wild voorkomende hoenderachtige vogel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wild hoen…

is een hoen; is een vogel; is een dier

      Hoofdsemagram: hoen


      Algemene voorbeelden


      Eet je wel eens kip? Kippenvlees is wit, mals en heerlijk van smaak. Maar als je een kippenras neemt, dat helemaal niet op vleesproductie is geteeld, bijvoorbeeld een vechthoen, of een van die halfwilde krielkippen die je wel ziet lopen in halfwilde toestand op boerderijen, dan is dat vlees veel minder wit, veel steviger en heeft een duidelijk andere smaak. Neem je een wilde fazant, een wild hoen, dan heb je nog een sterkere wildsmaak.

      http://zoetjes.blogspot.com/2014/02/tarbot.html,

      wild hoen 2.0

      in het wild voorkomende, tot het geslacht van de kamhoenders behorende vogel waarvan de gefokte kippensoorten afstammen; vaak specifiek: bankivahoen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een wild hoen…

      is een hoen; is een vogel; is een dier

          Hoofdsemagram: hoen


          Algemene voorbeelden


          Wilde dieren kunnen na verloop van tijd, door er bewust mee te fokken, veranderen in 'huisdieren' met andere eigenschappen en meestal ook andere uiterlijke kenmerken. Dit proces noemen we domesticatie. Denk bijvoorbeeld aan de oorspronkelijke wilde hoenders die werden gedomesticeerd met als resultaat de vele huidige rassen 'tamme' kippen.

          http://edepot.wur.nl/116464

          Onze kippen stammen af van het Rode Boshoen uit Zuid-Oost Azië. Deze wilde kip, ook wel Bankivahoen (Gallus gallus) genoemd, komt nu nog in dat gebied voor. In het verspreidingsgebied dat zich uitstrekt van India tot op de Indonesische Eilanden bevinden zich nog enkele andere wilde hoendersoorten, maar het is niet waarschijnlijk dat die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van het huishoen. Wilde hoenders zouden al 8000 jaar geleden in Zuidoost Azië zijn gedomesticeerd. In Nederland moet de kip al voor de Romeinse tijd zijn ingeburgerd, zoals onder meer blijkt uit opgravingen in terpen.

          http://www.szh.nl/index.php?id=55,0,0,1,0,0,

          De Bankiva heeft altijd in de belangstelling gestaan omdat zij gerekend wordt de enigste voorouder van al de tamme hoenderrassen te zijn, hoewel er nog een paar andere soorten wilde hoenders zijn, te weten, het Ceylonhoen, Java- of vorkstaarthoen en het sommerathoen.

          http://www.australorp.nl/clubblad/35-editie-1-2010/56-van-bosbewoner-tot-australorp.html,